Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Friday, 25 March 2011

Inokulasi Mudah Murah Menggunakan Inokulan Gaharu Biotech


Hose joint dipotong dua seperti gambar di atas.


Tudung botol ditebuk menggunakan mata bor bersaiz 5/8. Hose joint yang telah dipotong dua kemudiannya dilekatkan seperti gambar di atas.


Gam disekeliling sambungan antara hose joint dan tudung botol untuk mengelakkan dari Inokulan Gaharu Biotech dari bocor.


Gam dibahagian luar juga untuk mengelakkan dari bocor. Jika inokulan yang disi ke dalam botol menitis keluar ketika proses inokukasi dijalankan, ianya akan melambatkan kerja inokulasi.


Botol yang telah siap untuk inokulasi pokok karas menggunakan Inokulan Gaharu Biotech.

Bahagian bawah botol ditebuk untuk dimasukkan tali supaya memudahkan disangkut. Kemudian ditebuk lagi lubang yang sesuai untuk disumpitkan Inokulan Gaharu Biotech.

Semoga ada manfaatnya.

No comments:

Post a Comment