Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Tuesday, 24 January 2012

Kesan Inokulasi 6 Bulan

Agak penat semalamnya. Mengambil kesempatan cuti Tahun Baru Cina, saya usahakan mengambil contoh dahan gaharu setelah 6 bulan inokulasi.


Inilah gambar yang sempat diambil. Kelihatan teras kecoklatan. Belum sempat keluarkan terasnya sebab ada urusan segera di Kuantan. Insya Allah saya muatnaik gambar terasnya. Dahan hanya sepanjang 2 kaki.

Semoga ada manfaatnya.

No comments:

Post a Comment