Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Thursday, 27 February 2014

Teras Gaharu Terhasil hingga Ke Tunggul

Pada 08.02.2014, dalam kesibukan Tim Injek IGB menjelajah ke serata Semenanjung Malaysia untuk memenuhi permintaan pengusaha pokok karas untuk menyuntik pokok karas mereka sempat juga saya merakamkan kesan tindakbalas igb711 selepas 1 tahun 6 bulan disuntik.  

Kesan teras gaharu ketara kelihatan hingga menjalar ke tunggul. Agak lewat saya tiba ke tempat projek inokulasi yang lebih 1 tahun di inokulasi. Tunggul tersebut terpaksa saya biarkan di situ kerana hari semakin gelap. 

Insya Allah jika dipanjangkan umur dan diberi kelapangan olehNya, saya tunjukkan kesan teras di tunggul untuk bersama sama kita mendapatkan manfaatnya. 


Semoga ada manfaatnya. No comments:

Post a Comment