Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Monday, 18 May 2015

Benarkah Anai-Anai Membunuh Pokok Karas?Pada kunjungan saya ke Kuala Selangor, Selangor pada 16.05.2015 bagi memeriksa tindakbalas pokok karas terhadap IGB, sempat saya merakamkan gambar anai-anai yang memakan pokok karas sehingga tumbang. 

Pokok karas ini pada asalnya tetap tegak. Tetapi keseluruhan daunnya telah habis gugur dan batang pokok karas mula menampakkan kesan mati. Pokok karas ditolak dan dengan mudah terus rebah menyembah bumi. 

Saya menerima pertanyaan dari sahabat gaharu berkenaan masalah anai-anai yag dikhuatiri akan membunuh pokok karasnya. 

Jawapan saya adalah anai-anai tidak dapat membunuh pokok karas. Anai-anai hanya memakan pokok karas yang telah mati.

 Pokok mati mungkin disebabkan oleh masalah kulat yang menyerang akar pokok. Akar pokok tidak dapat menyerap air untuk diagihkan kepada pokok akibat dari disekat oleh kulat yang merebak didalam tanah dan menyerang akar pokok karas. 

Saya sendiri mempunyai pokok karas yang hidup bersebelahan busut dan sudah lebih 10 tahun ianya masih terus segar berjirankan busut. 

Semoga ada manfaatnya. 

No comments:

Post a Comment