Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.




Thursday, 11 March 2010

Fragrance From The Gaharu Tree


Fragrance from the gaharu tree



WHO would have thought that the gaharu tree, infected to the core with parasitic fungus, is a prized component in the making of perfumes and incense?
But to Ahmed Kamal Chowdhury, the CEO of Oud Line, these diseased trunks have been part of his family’s perfume business since 1973.

Explaining the correlation, Ahmed revealed that the diseased gaharu tree is the source of a rich dark resin within the heartwood known as oud by the Arabs. The secretion process of the resin, which is nature’s way of suppressing the parasitic attack, gives off a distinctive smell.
It is this aromatic property which makes oud highly sought after as an incense and perfume.
“In a natural forest only about seven per cent of the trees are infected by the fungus. This rarity makes oud valuable,” said Ahmed who has 24 years of experience as a perfumer.

The highest quality of resin has to come from a tree’s natural immune response to a fungal attack. If the tree has been artificially inoculated with the same fungus, the resin will be considered inferior.

According to Ahmed, the grading of oud lies in the experience of buyers like himself. For the uninitiated, there is a high chance that he may be cheated.


“The only way to make sure that you are getting genuine oud oil or incense is to go to a reputable dealer,” affirmed this Bangladeshi who set up Oud Line in Malaysia in 1999. The company also has boutiques in Dubai, Abu Dhabi, Jakarta and Sylhet, Ahmed’s home state in Bangladesh.

The best grades of oud are usually reserved as incense. It is only after the premium wood has been sifted out that the remaining lots are sent to a distillery. There the wood is finely chopped and soaked in water until they turn pulpy. This pulp is then placed in a still under a fire to extract oud oil. For 12 ml of oud oil, approximately seven kgs of chopped wood needs to go through the distillation process for about a week.

“Many French and Swiss perfume companies use oud oil as a basic note to give their perfume blends a richer touch. Samsara, a perfume by Guerlain, is one example,” Ahmed said.

Though the smell of oud oil may come across as over-powering and acrid to the first timer, Ahmed assured that one will get used to itafter a period of exposure.

“It is a healthy smell. When you get used to it, you will not like any other smell,” claimed Ahmed.
Ahmed also revealed that many people have misconceptions that oud is only used by the Arabs.
“The Japanese are the largest consumers of oud incense as they use it for religious ceremonies like the Kodo festival. The wood is also made into fashion accessories and sculptures and feng shui pieces,” he said.


To sample a whiff of oud, Oud Line is located at 68, Jalan Bukit Bintang, 55100, KL. Tel: 03-21455077

4 comments:

  1. pak cik macam ne sistem perawatan candan tu...?? mcm ne pula sehingga boleh panen sebesar lengan budak..?

    ReplyDelete
  2. Salam saudara Sudirman

    Candan adalah dikategorikan sebagai pokok renek. Ianya tidak sebesar pokok karas @ gaharu @ A. Malaccensis yang boleh membesar sehingga lebih 2 pemeluk dewasa. Hasil dari perbualan dengan orang asli yang sememangnya sangat berilmu dengan pokok candan mengatakan bahawa pokok candan yang pernah dilihatnya seumur hidupnya adalah berukurlilit lingkungan 20 inci. Pokok candan sebesar lengan budak sebenarnya sudah menjangkau 6 tahun lebih umurnya. Pokok candan bukanlah spesis pokok yang cepat membesar. Pengalaman saya sendiri yang menanam pokok candan ini sudah melebihi setahun, apabila diteliti seolah olah sama besarnya seperti mula ditanam. Untungnya pokok candan ini dikatakan tidak perlu disuntik untuk menghasilkan resin gaharu.

    ReplyDelete
  3. kat mana nak dapat anak benih candan nih...

    ReplyDelete
  4. yang minat bibit gaharu asal riau boleh hubungi saya 08127671805

    ReplyDelete