Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Tuesday, 21 June 2011

Gaharu Terhasil Hingga Ke Ranting


Awal pagi Ahad lepas menyaksikan kunjungan dari Encik Shuib dan Cik Aminah Saad dari UPM yang cukup terkenal dengan laman blognya  gaharuinfo.blogspot.com   Kunjungan yang sememangnya saya nantikan untuk mengutip ilmu mengenai gaharu. Setelah beberapa persiapan ringkas dibuat, kami terus ke tempat projek suntikan gaharu menggunakan Inokulan Gaharu Biotech yang tidak sampai 5 kilometer dari rumah ibu saya.Inlah kesan serapan Inokulan Gaharu Biotech yang diserap pada paras melebihi 7 kaki dengan menggunakan teknik suntikan bawah. Usia inokulasi adalah 4 bulan. Kesan positif pembentukan gaharu mula dapat dilihat.

Ranting pokok gaharu kemudian dibelah untuk melihat kesan serapan Inokulan Gaharu Biotech. Kesan kekuningan di empulurnya menandakan Inokulan Gaharu Biotech telah diserap hingga ke hujung ranting. Gaharu mula terbentuk hasil dari bantuan ulat yang membuat lubang pada ranting tersebut. Gaharu mula terbentuk pada tempat yang paling lemah dahulu umpamanya kesan dimakan ulat dan akan merebak keseluruh empulur ranting. Ulat ini sebenarnya mengajar saya sesuatu, bagaimana memaksimakan penggunakan Inokulan Gaharu Biotech dan nenghasilkan gaharu yang maksima. Insya Allah akan saya ceritakan pada posting seterusnya. Inilah hasil gaharu yang terbentuk di ranting setelah dibelah. Gaharu lebih cepat terbentuk di tempat yang lemah seperti kesana tebukan ulat, paku dan seumpamanya.


Ini adalah kesan dari paku yang saya buat untuk menggantung botol yang di isi dengan Inokulan Gaharu Biotech. Gaharu terhasil kesan dari luka oleh paku. Dari sinilah timbul idea untuk membuat teknik pakuan yang dicetuskan dari kunjungan sahabat dari UPM ini. Saya rasa sungguh bertuah dengan kesudian mereka berkunjung dan tanpa lokek mencurahkan banyak ilmu gaharu kepada saya. Terima kasih En Shuib dan Cik Aminah Saad.

Untuk kupasan lain mengenainya boleh lawat laman blog    gaharuinfo.blogspot.com


Semoga ada manfaatnya.

No comments:

Post a Comment