Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Friday, 31 August 2012

Hasil menggunakan Inokulan Gaharu Biotech 711 (IGB 711) - 5 bulan

Alhamdulillah berkesempatan saya memuat naik gambar hasil inokulasi menggunakan IGB 711. Ini adalah gambar antara ratusan pohon gaharu yang telah saya suntik yang puratanya melebihi sepemeluk dewasa. Bahkan ada yang melebihi 2 pemeluk dewasa. Pohon gaharu yang tumbuh melata di kebun getah. Dan ada ratusan pohon gaharu lagi sedang menunggu untuk disuntik.

Inilah ketebalan gaharu yang terbentuk hanya selepas 5 bulan inokulasi. Ketebalannya akan semakin menebal mengikut tempoh inokulasi.

Gaharu yang tebal lebih digemari pembeli Arab misalnya berbanding gaharu yang nipis. Gaharu yang tebal lebih berat. Bermakna lebih tebal wang anda. Inokulan Gaharu Biotech 711 terbukti berjaya menghasilkan gaharu yang lebih tebal.

Semoga ada manfaatnya.

Published with Blogger-droid v2.0.6

No comments:

Post a Comment