Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Saturday, 24 November 2012

How To Calculate The Inoculant Needed

Kebelakangan ini saya menerima beberapa pertanyaan dari Thailand, Myammar dan Papua berkenaan formula jumlah Inokulan  Gaharu Biotech yang diperlukan untuk sebatang pokok gaharu. Jumlah inokulan yang diperlukan adalah berbeza mengikut saiz, tinggi, jumlah cabang dan dahan terutamanya bagi pokok gaharu yang besar.

Bagi memenuhi permintaan tersebut saya usahakan formula asas pengiraan Inokulan Gaharu Biotech dalam versi bahasa inggeris.

Semoga ada manfaatnya.

Published with Blogger-droid v2.0.9

1 comment: