Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Monday, 19 November 2012

Suntikan Gaharu - Aquilaria Malaccensis

Alhamdulillah pada 04.11.2012 selesai sudah team suntikan IGB melangsaikan tugas menyuntik pokok gaharu di sebuah kampung dalam  daerah Temerloh, pahang.

Pokok gaharu kepunyaan En Yusof disuntik menggunakan tangga sehingga pada paras ketinggian 15 kaki. Pokok gaharu yang bercabang 2 selesai disuntik dalam masa 20 minit.

Menggunakan formula pengiraan tertentu memudahkan penggunaan inokulan secara tepat dan tidak berlebihan. Bermakna penggunaan inokulan gaharu biotech secara optima dan tidak membazir.

Pihak syarikat juga menyediakan khidmat suntikan pokok gaharu pada harga amat berpatutan.

Semoga ada manfaatnya.

Published with Blogger-droid v2.0.9

No comments:

Post a Comment