Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Thursday, 30 October 2014

Tindakbalas IGB selepas 1 bulan inokulasi di Pontianak, Kalimantan, Indonesia.


Baru baru ini sahabat gaharu dari Pontianak, Kalimantan, Indonesia yang lebih mesra dikenali sebagai Pak Akbar mengirimkan gambar melalui emel kepada saya. Kiriman gambar yang cukup menggembirakan saya. 

Sebelumnya, Pak Akbar ada menyatakan hasrat untuk bertandang ke Lanchang, Pahang untuk melihat sendiri teknik Injek IGB dan tindakbalas pokok karas terhadap IGB. Oleh kerana kekangan masa, akhirnya kami tidak dapat bertemu. Beliau mengambil keputusan untuk terus menempah IGB selepas beberapa perbualan dan persoalan yang ringkas melalui telefon. 

IGB dihantar melalui Kuching, Sarawak. Gembira saya apabila sejumlah lebih 160 liter IGB selamat diterima oleh Pak Akbar selepas 2 kali tempahan walaupun saya sendiri tidak pernah menjejakkan kaki ke sana. 

Inilah gambar yang dikirimkan oleh Pak Akbar selepas 1 bulan di inokulasi menggunakan IGB. Alhamdulillah. 

Semoga ada manfaatnya. 


Kreativiti Pak Akbar dalam memastikan IGB diinjek dan diserap oleh pokok karas 


Kulat yang tumbuh selepas 1 bulan inokulasi. Lubang Injek ditutup kemas untuk mengelakkan dari dimasuki air. Jika terdedah dengan air ia boleh menyebabkan pereputan dan menjejaskan tindakbalas penghasilan gaharu oleh pokok karas.

Pak Akbar menebuk pokok karas untuk melihat kesan tindakbalas pokok karas terhadap IGB selepas 1 bulan inokulasi. 

No comments:

Post a Comment