Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Sunday, 27 March 2016

Koperasi Pengusaha Gaharu Pahang Berhad

Ramai yang bertanya saya berkenaan hasil gaharu yang diinjek:-

Bagaimanakah menginjek pokok karas tanpa memerlukan modal yang sangat banyak. 
Adakah Ianya mempunyai harga seperti yang dicanangkan. 
Ke manakah Ianya akan dipasarkan 
Siapakah pembelinya. 
Bagaimana cara menjualnya
Bolehkah pengusaha gaharu menjana wang hasil dari pelaburan yang bertahun-tahun selama ini. Saya bergerak dari Utara hingga ke selatan tanah air, bertemu petani biasa, golongan profesional, hinggalah kepada pengusaha gaharu berstatus  Doktor, Profesor malah Juga berpangkat Dato dan Datuk Seri. Soalan yang sama terus bertalu-talu diajukan kepada saya. Malah ramai di kalangan mereka seakan putus asa dengan situasi industri gaharu yang seakan sangat kabur halatujunya. 

Tahun 2015, saya sangat berharap dapat bertemu dengan syarikat yang dapat bekerjasama dengan syarikat milik saya Agarwood Biotech Expert. Kerjasama yang dapat membantu pengusaha gaharu memproses hasil gaharu yang diinjek menggunakan Inokulan IGB dan memasarkannya. Proses ini sangat penting untuk membantu memulihkan keyakinan mereka  sekaligus melonjakkan taraf ekonomi pengusaha gaharu.

2015 saya bertemu syarikat yang bersedia untuk bersama-sama membantu pengusaha gaharu di. malaysia khususnya.  Syarikat yang bekerjasama dengan Agarwood Biotech Expert adalah Nature Extract Sdn Bhd. Syarikat ini menjalankan penyelidikan dalam pemprosesan Pati Minyak Gaharu menggunakan teknologi penyulingan Stim. Hasil dari penyelidikan tersebut yang diterajui oleh seorang saintis, Ianya dapat menghasilkan Pati Minyak Gaharu pada kadar yang lebih cepat, lebih banyak bersama dengan kualiti Pati Minyak Gaharu yang terjamin. Kini penyelidikan beliau sampai seperti yang dihajati dan bermulalah kerjasama tersebut dalam bentuk Koperasi Pengusaha Gaharu Pahang Berhad. 

Kini kerjasama tersebut menyerlahkan sinarnya dengan lulusnya permohonan penubuhan Koperasi Pengusaha Gaharu Pahang Berhad. Dalam waktu terdekat pihak jawatankuasa penaja akan bertemu dengan pihak SKM di Temerloh, Pahang bagi mendapatkan nasihat berkenaan penubuhan Koperasi Pengusaha Gaharu Pahang Berhad ini sekaligus menetapkan tarikh Mesyuarat Agung Penubuhan (MAP). Mesyuarat ini adalah mesyuarat yang sangat penting bagi memungkinkan tertubuhnya Koperasi Pengusaha Gaharu Pahang Berhad. 

Setelah tertubuhnya Koperasi Pengusaha Gaharu Pahang Berhad ini, anggota koperasi dapat menginjek pokok karas mereka menggunakan Inokulan IGB, pihak Koperasi juga akan membantu anggotanya memproses hasil gaharu yang diinjek tersebut menjadi Pati Minyak Gaharu dan menjualnya pada harga setinggi mungkin. Hasil jualan akan dibahagikan bersama pemilik pokok karas dan keuntungannya akan diagihkan kepada anggota koperasi lainnya dalam bentuk Dividen. 

Dengan tertubuhnya Koperasi Pengusaha Gaharu Pahang Berhad, semula persoalan yang tersebut pada awalnya tadi akan terungkai. Pengusaha gaharu sudah boleh mula tersenyum. 

Penyertaan untuk menjadi anggota masih terus dibuka dan bagi sesiapa yang berminat bolehlah terus menghubungi saya

Call /SMS /whatsapp  012 3790215


Semoga ada manfaatnya

Jama Rusli
Founder
Agarwood Biotech Expert

No comments:

Post a Comment