Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Monday, 27 March 2017

Teknik Injek Air Mata

Agak lama saya tidak mengemaskini Laman Blog ini. Laman blog yang telah membawa saya ke merata dunia bagi berkongsi cerita gaharu. Laman blog ini jugalah yang membuatkan saya semakin sibuk. Kerja inokulasi, seminar, kursus pertemuan demi pertemuan dengan pengusaha gaharu dari kalangan pengusaha kecil hinggalah  ke pengusaha besar yang menanam puluhan ribu pokok karas. Dari kalangan ahli akademik di universiti hinggalah ke VVIP yang berminat untuk mendapatkan pandangan dan berkongsi pengalaman. 

Apabila bercerita mengenai pokok karas yang ditanam. Samada ditanam secara kecil-kecilan atau yang ditanam secara ladang, INOKULUM dan TEKNIK INJEK sangat penting bagi merealisasikan apa yang diangankan semasa bermulanya langkah menanam anak pokok gaharu bertahun yang lepas.

Teknik injek yang telah dibuat sebelum ini menggunakan saiz lubang 16mm dan diinjek sehingga ke empulur pokok karas bahkan ada yang terlajak sehingga melepasi 2/3 dari diameter pokok karas. 

Teknik injek ini sangat bagus untuk menghasilkan gaharu sehingga ke ranting dan naik sehingga 35 kaki tinggi dengan hanya menginjek pada paras 7 kaki dari tanah sahaja. Sungguhpun begitu, jumlah inokulum yang digunakan adalah sangat banyak dan gaharu yang terhasil berbentuk kepingan. Membawa makna gaharu yang terhasil lebih ringan kerana berbentuk kepingan. Ditambah dengan risiko air yang masuk ke dalam batang pokok yang boleh menyebabkan empulurnya mereput  dan  akhirnya akan menipiskan teras gaharu. 

Setelah beberapa tahun saya melihat dan memerhatikan kesan penggunaan inokulum yang banyak lalu membawa kos injek yang kurang efektif. Ia iaitu kos inokulum yang banyak berbanding dengan hasil teras yang diperolehi
 
Setelah cubaan demi cubaan yang memakan masa dan wang yang bukan sedikit akhirnya saya mula menemui teknik injek  yang dapat menghasilkan teras gaharu yang sangat digemari oleh pasaran Timur tengah khasnya.

Teknik injek itu saya namakan TEKNIK INJEK AYER MATA.

Insya Allah saya tunjukkan caranya di sini.No comments:

Post a Comment