Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Thursday, 1 March 2018

Kursus Gaharu


Semalam saya berdiskusi dengan tuan Saifuddin. Kami kerap bertemu dan berbincang berkenaan strategi - strategi bagi syarikat Agarwood Biotech Expert Resources Sdn Bhd (ABER) sebagai pengeluar inokulum IGB.

Antara yang dibincangkan adalah betapa perlunya saya mengemaskini blog kesayangan saya ini. Blog yang telah membawa saya ke serata pelusuk negeri di Semenanjung Malaysia.

Pulau Pinang, kedah, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan, Johor, Pahang, Terengganu dan kelantan. Semuanya untuk kerja menyuntik pokok gaharu menggunakan inokulum IGB

🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈
Insya Allah jumaat ini tuan Saifuddin dan saya akan ke Debak, Sarawak. Kami akan berkongsi pengalaman gaharu bersama peserta kursus Inokulasi dan Pengolahan Teras di Debak, Sarawak pada 03.03.18 dan pada 17.03.18 pula kursus akan diadakan di keningau, Sabah.

Pada 01.04.18 pula, kursus tersebut akan diadakan di Kampung Tedong, Lanchang, Pahang. Iaitu kursus yang ke 10 yang adakan oleh ABER.

Hubungi saya segera untuk maklumat lanjut.

Semoga ada manfaatnya.

No comments:

Post a Comment