Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Wednesday, 5 December 2012

Kenali Buah Gaharu Spesis Aquilaria Malaccensis

Beberapa bulan lepas saya menerima pertanyaan oleh seorang kenalan  facebook dari negara Indonesia. Beliau cukup tertarik untuk membuat pelaburan dalam industri gaharu.

Langkah pertama adalah kenalpasti spesis terbaik untuk di tanam. Spesis yang bukan sahaja tahan dan lasak serta sesuai dengan cuaca setempat. Bahkan juga spesis ysng dicari-cari oleh pembeli kerana baunya yang harum unik.

Bagi mengelakkan ditipu oleh penjual gaharu, beliau meminta saya mengirimkan gambar buah Aquilaria Malaccensis. Pada waktu itu saya tidak dapat mengirimkan gambar tersebut kerana tiada dalam simpanan. Maklumlah, pokok gaharu hanya berbuah setahun sekali dan tidak semua pokok matang mengeluarkan buah.

Tanggal 01 Disember 2012, En Ismail Muhammad dari Universiti Putra  Malaysia telah sudi bertandang ke Lanchang, Pahang bersama Cik Aminah Saad yang cukup terkenal dengan laman blognya  http://gaharuinfo.blogspot.com.

Pada pertemuan tersebut, sempat beliau menunjukkan buah gaharu spesis Aquilaria Malaccensis. Berbentuk bulat dan besarnya dibuat perbandingan dengan duit syiling.

Semoga ada manfaatnya.

Published with Blogger-droid v2.0.9

No comments:

Post a Comment