Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Thursday, 6 December 2012

Suntikan Gaharu Menggunakan Inokulan Gaharu Biotech - 3.5 bulan

Alhamdulillah pada 01 Disember 2012 semasa kunjungan En. Ismail Muhammad dan Cik Aminah Saad dari Universiti Putra Malaysia ke tempat suntikan IGB, sempat saya merakamkan gambar hasil inokulasi berusia 3.5 bulan.

Suntikan pokok gaharu ini menggunakan Inokulan Gaharu Biotech 711 (IGB 711). Saya menerima beberapa pertanyaan dari penggiat gaharu samada hasil sebegini sudah boleh dituai untuk mendapatkan minyak gaharu.

Pada pandangan saya seeloknya pokok gaharu ditunggu sekurangnya 6 bulan untuk mendapatkan minyak gaharu bermutu.

Jika dilihat tindakbalas pokok terhadap Inokulan Gaharu Biotech adalah sedikit berbeza mengikut umur pokok gaharu.

Gambar di atas adalah pokok gaharu berukurlilit lebih 30 inci dan gambar dibawah adalah berukurlilit 11 inci. Itulah uniknya pokok gaharu. Setiap pokok adalah tersendiri uniknya. Hatta komposisi kimianya juga tidak sama bagi setiap minyak gaharu yang dihasilkan meskipun menggunakan inokulan yang sama. Itulah antara perkara yang sempat saya pelajari dari kunjungan sahabat gaharu dari UPM ini. Maha Suci Allah.

Semoga ada manfaatnya.

Published with Blogger-droid v2.0.9

No comments:

Post a Comment