Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Friday, 14 December 2012

Seminar Kebangsaan Dan Pameran Gaharu 2012

Alhamdulillah. Tanggal 18 Disember 2012 hingga 20 Disember 2012 akan di adakan Seminar Kebangsaan dan Pameran Gaharu 2012 di Bukit Jalil. Dengan izinNya saya dijangka membentangkan kertas kerja   'Kaedah Inokulasi dan Pengolahan Teras'. Insya Allah.

Di sinilah berkumpulnya pakar-pakar gaharu dari seluruh Malaysia membentangkan kertas kerja berkenaan industri gaharu. Cukup hebat.

Setahu saya, tahun 2010 Seminar Kebangsaan Dan Pameran Gaharu ini telah diadakan di Universiti Putra Malaysia. Bermakna 2 tahun yang lepas.

Ayuh... Bersama sama kita ke Seminar Kebangsaan dan Pameran Gaharu 2012. Jangan lepaskan peluang yang ada.

Jumpa saya di sana. Insya Allah.

Semoga ada manfaatnya.

Published with Blogger-droid v2.0.9

No comments:

Post a Comment