Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Saturday, 20 August 2011

Hasil Inokulan Gaharu Biotech - 59 hari

Pada kesempatan ini saya merakamkan kunjungan sahabat saya ke Lanchang untuk melihat sendiri bagaimana rupa pokok karas, teknik suntikan dan hasil teras dengan penggunaan Inokulan Gaharu Biotech.


Suntikan menggunakan teknik suntikan bawah dibuat pada 25.05.2011. Spesis Aquilaria Malaccensis.


Inilah hasil setelah 1 bulan inokulasi.


Gambar di atas adalah pada usia inokulasi hanya 59 hari. Gambar dirakam pada 11.08.2011. Dalam bulan Ramadhan saya gagahkan diri untuk tidak menghampakan kunjungan sahabat gaharu dari Benta, Pahang untuk melihat sendiri teras terhasil dengan menggunakan Inokulan Gaharu Biotech. Pokok karas ditakik untuk melihat teras yang terhasil. " kaya" itulah kata spontan yang terngiang ditelinga saya sebaik melihat teras gaharu yang terhasil. Bau wangi gaharu semerbak setelah dibakar. Saya hanya tertawa kecil kepenatan. 

Akhirnya pada petang itu, 44 liter Inokulan Gaharu Biotech bertukar tangan. Semoga Tuan Jais terus gigih mendidik anak bangsa tanpa lelah menjadi insan yang dapat memberi manfaat kepada orang lain.

Semoga ada manfaatnya.

No comments:

Post a Comment