Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Monday, 21 November 2011

Aquilaria subintegra - Inokulasi selepas 4 bulan

Alhamdulillah. Sabtu lepas saya berkesempatan memeriksa kesan gaharu yang terbentuk selepas 4 bulan inokulasi menggunakan Inokulan Gaharu Biotech bagi pokok gaharu spesis subintegra dan crassna.
Inilah hasil inokulasi menggunakan Inokulan Gaharu Biotech selepas 4 bulan inokulasi.


Suntikan dibuat pada 02.07.2011. Klik di sini untuk entri sebelumnya bagi lebih info. Saiz pokok hanya berukurlilit 30 cm iaitu lebih kurang 11 inci  ukurlilit dan berumur 3 tahun. Jumlah inokulan hanyalah 300 ml untuk sepokok.

Gambar di ambil setelah 35 hari inokulasi. Klik di sini  untuk lebih info dari entri sebelumnya.


Inilah hasil gaharu setelah 4 bulan inokulasi bagi pokok gaharu spesis subintegra dan crassna. Warna kehitaman adalah sekata. Warna kecoklatan kelihatan berminyak menandakan gaharu berbau wangi sedang membentuk. Pada pengamatan saya, teras gaharu telah terhasil setinggi 4 kaki. Gaharu yang terhasil adalah mampat dan tidak mereput di tengah tengah. Insya Allah. Apabila cukup 6 bulan akan saya tebang untuk melihat hasilnya sekaligus membuktikan gaharu mampat terhasil dan tidak mereput di tengah tengah. Doakan kejayaan Inokulan gaharu Biotech.

Semoga ada manfaatnya dan dapat dimanfaatkan bersama.

No comments:

Post a Comment