Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Sunday, 6 November 2011

Gaharu Selepas 5 Bulan Inokulasi

Alhamdulillah. Akhirnya berkesempatan saya menyambung entri mengenai hasil gaharu selepas 5 bulan suntikan menggunakan Inokulan Gaharu Biotech. Pokok gaharu hanya berukurlilit 11 inci dan masih belum cukup matang untuk menghasilkan gaharu yang bermutu. Boleh klik   di sini   untuk lebih info.

Sungguhpun begitu teras yang terhasil di bahagian akar sangat menarik untuk dikongsi. Warna kehitaman semakin pekat dan menarik. Ukurlilit batang pokok dibahagian akar adalah 13 inci sahaja.
Baharu hari ini sempat separuh di cuci untuk mengeluarkan terasnya setelah lebih 2 bulan di tebang.


Teras gaharu kehitaman dan warna yang semakin menarik.


Sekadar untuk dikongsi bersama. Urat gaharu yang terhasil agak menggembirakan saya untuk pokok gaharu berukurlilit 11 inci.


Ditengah tengah teras ada tanda kehitaman. Bermakna ianya semakin merebak dan menghitam apabila cukup tempohnya. Seeloknya ditunggu sehingga 2 tahun untuk hasil teras yang membanggakan.


Warna kehitaman di bahagian akar. Adakah ia akan merebak hingga ke akar dalam masa 2 tahun? Itulah cabarannya... Cadangan saya... bagi menghasilkan teras gaharu yang lebih baik seeloknya suntikan dibuat pada pokok gaharu berukurlilit 20 inci ke atas terutamanya pokok gaharu spesis tempatan. Pokok gaharu yang matang menghasilkan teras gaharu yang lebih baik dan bermutu tinggi.

No comments:

Post a Comment