Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Thursday, 27 November 2014

Pameran Gaharu Terbesar Di Malaysia 2014Tanggal 13-16 November 2014  mencatatkan satu sejarah di Kuala Terengganu, Terengganu. Di sinilah Pameran & Jualan Gaharu Kebangsaan 2014 diadakan sekaligus dicatatkan Malaysia Books of Records sebagai pameran gaharu terbesar di Malaysia. Seminar gaharu ini adalah lanjutan dari Seminar Gaharu Kebangsaan 2012 yang telah diadakan di Universiti Putra Malaysia.  

Atas kesungguhan pihak MTIB, tercipta lah sejarah pameran gaharu terbesar di Malaysia yang pernah diadakan pada tahun 2014 dan diiktiraf oleh Malaysia Books of Records. Bagi saya ini satu sejarah yang sangat menarik. 

Di sinilah juga berkumpulnya pemain pemain gaharu yang penuh pengalaman dari dalam dan luar negara. Bertemunya rakan rakan gaharu yang sudah lama tidak bertemu atas kekangan masa dan bertautnya sahabat sahabat gaharu yang baharu dikenali. 

Mudah mudahan industri gaharu bertambah cepat berkembang dan keraguan masyarakat terhadap kebolehan industri gaharu sebagai mampu menjana pendapatan yang menggembirakan dapat terus digilap. 

Semoga ada manfaatnya. 

No comments:

Post a Comment