Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Friday, 29 April 2016

Makluman Awal Cadangan Penubuhan Koperasi Pengusaha Gaharu Johor Berhad

  Koperasi Pengusaha Gaharu Pahang Berhad (dalam penubuhan) bekerjasama dengan syarikat Naturextract Sdn Bhd yang memproses pati minyak gaharu menggunakan teknologi yang dihasilkan oleh seorang SAINTIS. Kayu minyak yang terhasil menggunakan Inokulan IGB akan diproses menggunakan Teknologi pemprosesan Pati Minyak Gaharu ini. 

Kajian yang bertahun dilakukan untuk menghasilkan teknologi pemprosesan pati minyak gaharu ini akan diDEDAHKAN pada hari tersebut. 

Pada 30.04.16 pihak Naturextract akan mengadakan perbincangan mengenai halatuju industri gaharu bagi menghasilkan bekalan Minyak gaharu yang lebih banyak dan berterusan. Hal ini adalah sangat penting bagi memberi keyakinan kepada pembeli pukal pati minyak gaharu. 

Kami juga sedang mengumpul bakal anggota yang berminat untuk menyertai Koperasi Pengusaha Gaharu Johor Berhad yang bakal ditubuhkan. 

Tarikh 30.04.16
Lokasi: Bilik kuliah, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia,
Batu pahat,
Johor 

Semua dijemput hadir. 

Jumpa kami di sana. 

Share dan like supaya lebih ramai ANAK JOHOR  dan orang yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai gaharu tahu mengenai program ini.No comments:

Post a Comment