Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Saturday, 28 March 2015

Benarkah Harga Gaharu Begitu Mahal...


Ini lah hasil dari injek IGB711 selepas diinjek selama 2 tahun 6 bulan. Proses mencuci atau melarik kayu gaharu bagi mendapatkan teras gaharu bukanlah kerja yang mudah dan cepat. Ianya mengambil masa yang agak lama. Perlukan mood tertentu untuk melarik bagi membuang kayu kayu putih yang menyelaputi teras gaharu. Jika tidak kena moodnya teras gaharu yang dilarik tidak menjadi teras gaharu yang cantik. Akan ada yang terkopak si sana sini dan ianya akan mengurangkan kualiti sekaligus harga teras gaharu itu sendiri. 

Kemahiran melarik sangat penting bagi menghasilkan teras gaharu yang berkualiti dan memiliki harga yang diimpikan. Persoalannya  adalah berapa lama masa yang perlu diambil untuk melarik dan berapa kos upahnya. 

Kerja melarik memerlukan tenaga kerja yang mahir. Upah bagi tenaga kerja yang mahir semestinya lebih mahal dari tenaga kerja yang kurang mahir. 

Harga gaharu sangat bergantung kepada hasil kerja melarik. Walaupun teras gaharu yang dihasilkan dari inokulasi mempunyai kualiti yang sangat bagus, tetapi hanya disebabkan ianya dilarik oleh pekerja yang kurang mahir. Menyebabkan Ianya menghasilkan teras gaharu yang kurang cantik. Harganya juga kurang cantik. Hasilnya adalah teras gaharu yang kurang mahal harganya. 

Semoga ada manfaatnya. 

No comments:

Post a Comment