Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Monday, 30 March 2015

Gaharu Hingga Ke Ranting Selepas 2 tahun 6 bulan di injek dengan IGB.


Masih lagi bercerita mengenai hasil Inokulasi menggunakan IGB711 selepas 2 tahun 6 bulan. Dahulu kita saya sering mendengar betapa hasil Injek selepas 2 tahun banyak yang tidak berhasil menjadi gaharu. Pada awal 4 ke 6 bulan pertama, selepas ditakik begitu cantik nampak pembentukan gaharu. Tetapi selepas 2 tahun apabila diperiksa sekali lagi, gaharu sudah tiada. Hilang. 

Kenapa?

Sebabnya adalah berlaku proses pemulihan oleh pokok karas terhadap serangan Inokulan. Sekiranya Inokulan yang diinjek kedalam pokok karas kurang 'power' maka gaharu yang pada awalnya mula terbentuk akan hilang. 

Gambar di atas adalah hasil Injek IGB711 selepas 2 tahun 6 bulan. Gaharu tidak hilang Insya Allah. Pada pengamatan saya selepas 8 bulan inokulasi menggunakan IGB711, gaharu terus terhasil hingga ke ranting. 

Semoga ada manfaatnya. 

No comments:

Post a Comment