Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Saturday, 28 March 2015

Teknik Cantasan Teras Mangkuk
Ketika saya ke Lenggong, Perak baru baru ini, bertemu tuan Suhaimi pemilik ladang karas. Tim Injek IGB menerima jemputan dari tuan Suhaimi untuk menginokualsi pokok karasnya nya yang melepasi usia 5 tahun. 

Sempat saya merakamkan gambar teras mangkuk yang terhasil secara alami. 

Bagaimanakah caranya untuk mendapatkan teras mangkuk ini. 

+ Lakukan cantasan secara kerap dan berkala. 
  Cantasan perlu dilakukan supaya pokok karas lebih besar dan tinggi. Pokok karas yang lebih besar     dan lebih tinggi menghasilkan jumlah teras gaharu  dan kayu minyak yang lebih banyak. 

+ Potong cabangnya secara rata. Bukan mengiring seperti kebiasaan yang Kita buat. 
   Potong pada kecondongan 45 darjah. 

+ Seeloknya sembur baja di tempat tunas yang bakal tumbuh bagi membantu pertumbuhan tunas yang cepat dan sihat. 

+ Untuk mempercepatkan lagi proses Teras Mangkuk terhasil, sapukan sedikit IGB ke tempat yang telah dipotong tadi. Buat setiap 3 bulan. Insya Allah ada hasilnya. 

Apabila tunas mula muncul dan semakin membesar, Teras Mangkuk yang terhasil semakin cantik. 

Semoga ada manfaatnya. 


No comments:

Post a Comment