Kenapa Jutawan Gaharu

Ramai yang telah mengetahui betapa mahalnya harga gaharu. Sedikit yang nekad memulakan langkah menanam pokok karas. Bagaimana rupa dan bentuk pokok karas, kaedah penanaman dan pembajaan, spesis terbaik untuk ditanam dengan iklim panas lembab di Malaysia, teknik suntikan dan kebenaran kejayaan inokulan lalu akhirnya saiz pasaran gaharu itu sendiri yang membenak di fikiran. Sebolehnya persoalan itu cuba dirungkaikan disini. Pepatah melayu ada menyebut kalau tidak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Saya yakin kalau tidak ditanam karas mana kan dapat gaharunya.Tak dapat tanam 1o ooo pokok karas, tanam 1ooo pokok pun Alhamdulillah, Saya percaya Something is better than nothing.
Friday, 20 March 2015

Tanda Inokulasi Yang Gagal.


Kebelakangan ini agak sukar untuk saya menulis menggunakan ayat-ayat yang panjang-panjang. Agak sibuk dengan pelbagai aktiviti gaharu, bergaharu melalui Facebook, menjawab pertanyaan melalui sms, Whatsapp dan panggilan telefon. Nampaknya saya kena gunakan ayat-ayat yang ringkas sahaja. 

Gambar di atas menggunakan vaksin dari negara Thailand. Selepas lebih 2 tahun, lubang yang digerudi dan diisi vaksin telah tertutup rapat

Tanda-tanda inokulasi yang gagal adalah:-

+ Lubang yang digerudi telah tertutup rapat. 

+ Bila digerudi kayu didalamnya berwarna keputih putihan. 

+ Hanya kayu mereput yang ada tepat didalam lubang gerudi. 

+ Bila dibakar kayu kehitaman yang reput, tiada bau gaharu. 

Semoga ada manfaatnya. 

No comments:

Post a Comment